Zakendoen in den Vreemde

Activiteit: 
"Zakendoen in den vreemde"
Hoofdafbeelding: 
Subafbeelding(en): 
Verslag: 

In de workshop 'Zakendoen in den Vreemde' deelden Peter Engberts en Ernst Berkhout naast mooie verhalen ook zeer waardevolle tips. Leuk om te lezen. Geef je ook een reactie? Dat kan anderaan deze pagina. Geef ook aan als je geïnteresseerd bent in een vervolg. Bijvoorbeeld: Zakendoen in Tanzania.
Contact opnemen met de deelnemers kan ook, zie:Deelnemerslijst.

Tips van: Peter Engberts, 25 jaar Rusland

Ik heb de afgelopen 20 à 25 jaar met veel plezier in het buitenland gewoond en gewerkt, met name in de voormalige Sovjetunie-landen. Veel ervaringen opgedaan, waarvan ik er een beperkt aantal heb gedeeld met de deelnemers van BRUG tijdens mijn presentatie.

Wat uitermate belangrijk is bij het werken in een ander cultuur is het persoonlijk accepteren dat de desbetreffende maatschappij anders functioneert en dat normen en waarden anders zijn. Je kunt je eigenlijk alleen maar zo goed mogelijk aanpassen. De aangetroffen maatschappij verander je beslist niet. De aanwezige "volkspsychologie" moet je daarom gewoon nemen zoals ze is; je hoeft ze je niet zelf eigen te maken, maar het is wel belangrijk dat je respect toont voor andere zienswijzen en gedragspatronen. Als je dan ook nog moeite doet om de gesproken taal aan te leren, dan kun je succesvol opereren.

Uiteraard kun je wel regelmatig een andere mening ventileren; de lokale partners willen tenslotte ook vaak leren hoe zaken anders geregeld kunnen worden. In de Oost-Europese landen (Russische Federatie, Ukraine e.d.), waar ik vele jaren heb doorgebracht, is het bijvoorbeeld belangrijk dat je status, macht en autoriteit niet alleen toont, bijvoorbeeld door mooie kleding en een grote auto, maar deze ook gebruikt. Hoewel dergelijk gedrag voor ons Nederlanders vaak erg tegennatuurlijk is, we zijn daar tenslotte niet mee opgegroeid (sterker nog, autoritair gedrag wordt ons al vroeg afgeleerd), zal je toch bij tijd en wijle op je strepen moeten gaan staan. Dit levert namelijk respect op bij de "tegenpartij" , waardoor je weer voor elkaar krijgt wat je voor ogen had.

Blijf ondertussen vooral jezelf en verwacht geen wonderen. Op deze manier kun je ook genieten van de andere cultuur zonder in de stress te schieten als e.e.a. eens wat moeilijker, langzamer en minder efficiënt gaat dan je gewend bent, want dat laatste zal eerder regel zijn dan uitzondering. Succes gewenst voor diegenen die het avontuur aan willen gaan, waar dan ook ter wereld.

Tips van: Ernst Berkhout, 11 jaar Zwitserland en Indonesië

De redenen voor mij om naar Zwitserland en Indonesië te gaan waren de uitdaging om alles opnieuw op te bouwen (zowel zakelijk als privé) en om te leren gaan / me te laten verrassen door de contrasten uit de andere culturen. 11 Jaar werken en wonen in het buitenland hebben me de volgende ervaringen opgeleverd:

Do´s op het werk:
* Ga respectvol om met de lokale werkwijze en neem voldoende tijd voordat je een oordeel velt. Dit vraagt meer tijd dan in eigen land, omdat vanuit de cultuur de basisopvattingen heel anders kunnen zijn.
* Leer de taal spreken. Hierdoor maak je echt contact met de lokale medewerkers die geen Engels spreken en het geeft veel goodwill. Doe een taalcursus vooraf, want eenmaal daar zijn er de eerste tijd teveel andere zaken die aandacht vragen.

Dont´s op het werk:
• Verlies, als het een tijdelijke uitzending is, het hoofdkantoor niet uit het oog. Hiermee creëer je kansen voor een positie bij terugkomst.
• Vergeet je professionele ontwikkeling niet. Hou hierbij de standaard van je thuisland in de gaten.

Do´s privé
• Neem het gezinsavontuur als uitgangspunt: op alleen werk blijft de expeditie niet drijven
• Wees voorbereid op een uitdaging als het gaat om werkmogelijkheden voor je partner
• Neem de tijd om het land te zien
• Bereid de terugkeer goed voor (is de moeilijkste overgang)

Dont´s privé
• Wees je bewust dat privé en werk in een expat-gemeenschap door elkaar lopen. Meer dan in Nederland kunnen privézaken een zakelijke impact hebben en omgekeerd
• Denk niet dat de kinderen het Nederlands voldoende ontwikkelen omdat ze het spreken (lezen en schrijven is moeilijker in te halen) De cadeaus die ik meeneem van de ervaringen uit het buitenland zijn het leren loslaten, relativeren en dat we als gezin een schat aan ervaringen hebben opgedaan!