Alle BRUG-bytes

Geplaatst door: Pieter Ravensbergen
Vacatures Docent/onderzoeker Hogeschool Arnhem Nijmegen

Gezocht: Hogeschooldocent Technische Bedrijfskunde. Voor de locatie Arnhem is de HAN op zoek naar een nieuwe (hoofd)docent op het gebied van Operations Management. Meer info: https://www.han.nl/start/corporate/werken-bij-de-han/vacatures/

Geplaatst door: Gytha Heins
Dank

Dank aan de bestuursleden voor het introduceren van het jaarthema en een reeks rond leiderschap in 2015. Laten we dit vasthouden en verder uitbouwen.

Geplaatst door: Huibert de Man
In memoriam Reinier van Oosten (1947-2015)

Eind april dit jaar kreeg ik een bericht waaruit ik opmaakte dat er iets ergs was gebeurd met mijn oude vriend en collega Reinier. Twee dagen later wist ik zeker dat hij er niet meer was. Bij het fietsen – hij was met zijn 68 jaar nog altijd even sportief als in de tijd toen hij bij de Interfaculteit werkte – was hij verongelukt.

Reinier herinner ik mij als een uitbundig mens, iemand met weinig grenzen, een enthousiasteling die zijn geestdrift liefst met de gehele wereld wilde delen. Dat gold voor zijn werk in objectgerichte programmeertalen, voor zijn rol als technische spil van het management game, maar ook voor de etentjes die hij thuis in Loppersum organiseerde. Altijd met extreem enthousiasme, vaak ietsjes te veel. Reinier was ook een van de echte leraren uit de beginfase van de Faculteit (later Interfaculteit). Daarin voelde ik me verwant met hem. We wilden onze kennis en vooral ook ons enthousiasme delen met die jonge mensen die aan een opleiding waren begonnen waarvan niemand nog wist wat die precies was. Deze leraarsrol beperkte zich niet tot zijn academische werk. Hij was ook bevlogen zwemtrainer.

Toen ik Reinier leerde kennen, had hij het persoonlijk niet gemakkelijk. Hij moest afscheid nemen van zijn toenmalige vrouw, die aan een slopende ziekte overleed. In lange gesprekken op plaatsen zoals ‘Sa Lolla’ (pizzeria aan het Schuitendiep) spraken we over het leven, de dood en onze ideeën daarover. Reinier bracht me toen al op het spoor van Taoïstische wijsheid die me de laatste jaren echt heeft gegrepen. Hij gaf me ook een inwijding in de muziek van Philip Glass, die ik in de afgelopen tijd steeds meer ben gaan waarderen. Reinier was dus ook voor mij een belangrijke leraar.

Een aantal jaren geleden hebben we ons contact vernieuwd. Hij bleek getrouwd en had zelfs twee jonge kinderen. Hij grapte nog over het feit dat hij eerst weduwnaar was geworden en daarna aan kinderen was begonnen. Het was mooi hem in deze nieuwe rol te zien. Het heeft alleen niet zo mogen blijven. Zo heftig als hij had geleefd, zo plots is hij uit dit leven verdwenen. Terug naar de stroom van de rivier waarmee ‘zijn’ Taoïsme de veranderende wereld beschrijft. Mijn gedachten zijn bij zijn kinderen en zijn vrouw die een bijzonder mens moeten missen. 

Geplaatst door: Patrick de Coo
Jacques Boersma: ‘Watten in mijn hoofd’

Kernwoorden: Alzheimer, onderzoek FEB en Medicijnen, Benefietavond 21 sept Assen. Jacques Boersma docent FEB (1977 – 2005) heeft sinds enige tijd Alzheimer maar heeft besloten om zolang het lukt zijn gedrevenheid voor de wetenschap, aan dit thema te besteden. Hij heeft zijn ervaringen op papier gezet en verzorgt lezingen. Als ervaringskundige beoordeelt hij ook onderzoeken. Op 'Wereld Alzheimer dag' – ma 21 sept – is een benefietavond in Assen ten bate van dit onderzoek. Zie voor meer info de website. Een avond om nooit te vergeten... als je geen Alzheimer krijgt!

Geplaatst door: Patrick de Coo
Nieuw: Leergang 'Leading to 2020'

Tijdens de ALV is het nieuwe concept leergang 'Leading to 2020' gepresenteerd. Vijf samenhangende workshops met een aftrap door Jeroen Smit, auteur van de Prooi, en de decaan Harry Garretsen op maandag 9 maart. Op landgoed de Heiligenberg onder het genot van een heerlijk doorlopend diner.

Geplaatst door: Patrick de Coo
Een Maserati viel buiten ons denkkader

Lees eens het verslag van de workshop 'integriteit en moreel kompas'. Een andere kijk op ethiek en hoe je dit in je organisatie zou kunnen inbedden.

Geplaatst door: Gytha Heins
Onderzoek Aanspreekgedrag in organisaties

Wist je dat 40 % van de managers vindt dat ze hun collega's of medewerkers eigenlijk vaker zouden moeten aanspreken op ongewenst gedrag? En dat 80 % het geven van constructieve feedback uitstelt? En dat slechts 20 % van de managers in staat is een blijvende gedragsverandering te realiseren als ze aanspreekt? Meer info o.a. op http://bit.ly/aanspreekgedrag. Mocht je mijn onderzoek willen blijven volgen dan kan dat via de LinkedIn groep 'Onderzoek Aanspreekgedrag'. Meld je gerust aan. 

Geplaatst door: Patrick de Coo
Wist je dat van de meeste activiteiten een verslag is gemaakt?

Leuk om nog een keer na te lezen. Mogelijk kan je de presentatie downloaden. Je vindt er ook de presentatielijst van de deelnemers. En de contactgegevens van degene die de presentatie heeft gegeven. Doe je je voordeel ermee!

Geplaatst door: Patrick de Coo
Presentatie ere-lid Huibert de Man

Wil je nog een keer genieten van de presentatie van Huibert de Man.
Zie de presentie 'Kennisdeling' en de presentatie (4de video) tijdens het BRUG-lustrum.

Geplaatst door: Christa Haasewinkel
Kom ook luisteren naar het pleidooi van Huibert de Man

Meld je aan voor de ALV-bijeenkomst op 10 maart a.s. (Hogeschool Utrecht)

Geplaatst door: Christa Haasewinkel
Ook in de nieuwsbrief?

Plaats een BRUG-byte!

Geplaatst door: Bert van der Weide
Management-Game (on)misbaar onderdeel opleiding !?

Sinds jaar en dag is het management-game onderdeel van de opleiding bedrijfskunde ; een aantal van ons vervult ook nog steeds een rol als lid van de RVC of OR om zo de nieuwe generatie ook weer die leermomenten te geven;

tot mijn grote verbazing hoorde ik tijdens mijn rvc-rol vorige week in Grunn dat het volgend jaar geen onderdeel van het curriculum meer is ?!

ben ik de enige die zich daarover verbaast ? ik ben namelijk van mening dat het een belangrijk onderdeel was en is van onze opleiding , maar ben erg benieuwd hoe daar door anderen tegen wordt aangekeken ?

Geplaatst door: Marijke Krabbenbos
leuke baan in Doorwerth

mooie baan in Doorwerth voor een bedrijfskundige

http://www.leokannerhuis.nl/system/files/upload/20131121_manager_rdi_pdf...

Geplaatst door: Paul Hassels Mönning
B2B marketing & sales boek: 'digitaal & toch persoonlijk' - door BRUG-auteur Paul Hassels Mönning

'Klein is het nieuwe groot', zo zei Hans Biesheuvel op 21 november. Biesheuvel benadrukte daarmee dat kleine en vooral wendbare b2b bedrijven de toekomst hebben. Bedrijven ervaren steeds vaker concurrentie van nieuwe spelers, vaak ook uit onverwachte hoek. 'B2B bedrijven moeten duidelijker maken waar ze voor staan, en nieuwe en juist ook digitale kansen in marketing en sales oppakken. En vooral niet bang zijn om te verkopen.'De voorman van Ondernemend Nederland was te gast bij DutchmarQ in Doorn voor de ontvangst van het eerste exemplaar van het nieuwe boek Br@inbound Marketing, nieuwe online verkoopstrategieën in b2b.

Auteur en BRUG-lid Paul Hassels Mönning: "grootte van een bedrijf of de omvang van je portemonnee zijn niet meer allesbepalend. De enorme snelheid van nieuwe ontwikkelingen in media, klantvoorkeuren, nieuwe technologie maakt dat aanpassingsvermogen en wendbaarheid steeds belangrijker worden. Slimme keuzen in waar je als bedrijf en team voor staat, een magnetische aantrekkingskracht van je oplossingen en producten en een optimaal ingerichte digitale – en uiteraard ook fysieke – koopreis maken steeds meer het verschil."Br@inbound Marketing schetst een nieuw perspectief op marketing en sales in b2b. Verkopers moeten meer marketeers worden. En andersom. Br@inbound combineert de beste, bewezen inzichten uit inbound marketing en sales met kennis van klantpsychologie. In dit concept vormen beter klantbegrip, slimmere klantwerving en beter organisatiebegrip het fundament onder overleven en aantoonbaar betere commerciële groei.

Praktische oplossingen in marketingautomatisering zoals HubSpot, Eloqua en Marketo, en inzichten vanuit de klantpsychologie en neuromarketing helpen daarbij om klik- en koopgedrag veel beter te begrijpen, te benutten en zelfs te voorspellen. Dit boek bevat de resultaten van het eerste neuromarketing onderzoek in b2b.De allereerste recensie is al binnen:“In Br@inbound Marketing neemt Paul Hassels Mönning je met een verfrissende nieuwe kijk mee door de wereld van (digitale) btb marketing- en verkoop. De vele voorbeelden met af en toe een kwinkslag van de auteur, zetten je niet alleen aan het denken; ze geven ook zeer treffend de vele veranderingen in het vakgebied van btb marketing en verkoop aan. Een verrijking voor commercieel directeuren die op een hernieuwde wijze willen kijken naar de verkoop.
”

Floor Kurstjens, Commercieel Directeur ABN AMRO Corporate Clients (en bedrijfskunde alumna)Meer weten over de speciale BRUG-korting bij de aanschaf van dit boek als eindejaars- of relatiegeschenk of Paul boeken als spreker?

Neem contact op met Paul.

Het boek los bestellen? Dat kan ondermeer via Managementboek.

Geplaatst door: Kaspar van den Brink
Super workshop "Zakendoen in den Vreemde"

Afgelopen maandag 18 November vond in Leusden wederom een bijeenkomst van de Bedrijfskunde Societeit Midden Nederland plaats. Peter Engbers en Ernst Berkhout vertelden uitgebreid over hun jaren in de landen van de voormalige Sovjetunie, respectievelijk Zwitserland en Indonesie. Twee hele persoonlijke verhalen over leven en werken in een andere cultuur. Veel dank aan twee geweldige sprekers en een enthousiaste groep deelnemers! Ook deze BRUG activiteit werd weer zeer positief beoordeeld door de deelnemers. Tot de volgende keer bij de BDK Societeit MNL!?

Geplaatst door: Kaspar van den Brink
BRUG te gast bij NedTrain

Afgelopen maandag was BRUG met twintig deelnemers te gast bij mijn werkgever: NedTrain Refurbishment & Overhaul in Haarlem. Ik vond het erg leuk jullie te ontvangen, en dat geldt zeker ook voor mijn collega Erik Koning die ons rondleidde. Ik zal het laten weten als de BRUG Riksja in Bangladesh arriveert!

Geplaatst door: Patrick de Coo
Lezing Huibert de Man

De afscheidslezing van Huibert de Man kan je nalezen op: http://huibertdeman.blogspot.nl

Geplaatst door: Patrick de Coo
Artikel: Is bedrijfskunde te wetenschappelijk?

Eindhovens Dagblad, 24 mei 2013.

Eén van die praktijkhoogleraren, zo noem ik ze maar even voor het gemak, onthulde eind jaren tachtig voor een volle zaal met alumni dat hij geen tijd had voor onderzoek of publicaties, want er moest worden gewerkt.........

Geplaatst door: Peter Jan Poppen
Vacature docent HBO
Geplaatst door: Peter Jan Poppen
VACATURE

 

GEZOCHT: Leuke collega met ervaring in de (bedrijfs)financien.

http://www.werkenbijwindesheim.nl/vacatures/vacatureoverzicht/hogeschooldocent-opleidiing-bedrijfseconomie/

 

Vragen over de vacature mag je altijd stellen! PJ.Poppen@windesheim.nl

Geplaatst door: Patrick de Coo
Meesterlijke Workshop

Matthijs Vermoolen heeft een erg leuke workshop Authentiek Leiderschap gegeven in een zeer fraaie omgeving. Met 15 BRUGers is het ook goed toeven. Samen met Matthijs om 23.00 uur de deur dichtgedaan! Een aanrader. Zie ook zijn website.

Geplaatst door: Bart Hamming
The week after ...

Was een feestelijke dag met inspirerende verhalen. Briljante act van MIER. Nu de website actualiseren en zo mogelijk een link naar de online te raadplegen Van Gils Pocket (tenminste: iemand benaderde mij met een vraag daarom). Overigens: ziet er goed uit, dat boek. En: reuze trots dat deze editie opent met mijn bijdrage. Leuk!   

Geplaatst door: Charles van Megen
Hulde aan de organisatie van het Lustrum

Nog even na genieten van het schitterend Lustrum dat jullie ons bereid hebben, door een dankjewel te sturen.
Organisatie was tot in de puntjes verzorgd. Veel aandacht voor de details. hetgeen het extra moeilijk maakt om het goed te laten verlopen. Maar dat is jullie gelukt.
Het was duidelijk dat jullie het gehele programma van minuut tot minuut hebben gepland. Heerlijk dat professionalisme.

Charles van Megen

Geplaatst door: Christa Haasewinkel
Nog 1 nachtje slapen...

De deelnemers zijn bevestigd, de boeken gedrukt en de badges geprint. We hebben er zin in. Op naar het 6e lustrum. Graag tot morgen allemaal!

Geplaatst door: Patrick de Coo
Het eerste drukvel

De nieuwe uitgave in de van Gils reeks wordt nu gedrukt. Het wordt een uitzonderlijk mooi boek! De eerste wordt tijdens het BRUG-lustrum uitgedeeld.

Geplaatst door: Patrick de Coo
Compliment! Leuk om te krijgen

Beste BRUG,
Succes met de Lustrumviering. Helaas zal ik er (wederom) niet bij zijn. Programma ziet er veelbelovend uit, maar woon/werk nu tijdelijk in England, en zie geen kans om even over te wippen. Nomaals succes, en maak er een spectaculaire dag van.
Groet,
Evert Metz (1988)

Geplaatst door: Patrick de Coo
Goede beoordeling 'Opdrachtgever gezocht'

Afgelopen maandag is de workshop 'Opdrachtgever gezocht' gegeven. De deelnemers waren volgens de evaluatie unaniem positief. Een win-win situatie voor Jan Willem van den Brink (Dreamfactory) en de deelnemers.Top.

Geplaatst door: Christa Haasewinkel
Weten wie zich heeft aangemeld voor het Lustrum op 6 april?

Log in (met je mailadres), klik op de activiteit en zie de deelnemerslijst.

Geplaatst door: Patrick de Coo
Twitter met @brugnet

BRUG heeft ook een twitter account namelijk @brugnet. Interessante en of leuke tweets aan dit adres worden geretweet aan alle volgers. Maak er gebruik van!

Geplaatst door: Christa Haasewinkel
Plaats een BRUG-byte!

Plaats een BRUG-byte, bijvoorbeeld als je een boek wilt aanraden of een opmerking over een activiteit wilt delen.